27 Şubat 2015 Cuma

PIRASA DOLMASI



Bu tarif Refika Birgül'ün muhteşem tariflerinden biri, yapaken biraz uğraştırıyor ama yemek aşkına diyorum...
Böyle bir lezzet için değer, kesinlikle damat çatlatan bir tat!!!

MALZEMELER:

Kıyma Harcı;
  • 300 gr.yemeklik kıyma
  • 3 adet soğan, yemeklik kıyılmış
  • 1,5 kg. iri pırasa
  • ½ su bardağı pirinç
  • 1/3 bağ maydanoz
  • 1/3 bağ dereotu
  • 4 çorba kaşığı domates püresi
  • 1 adet limon
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • Tuz



Servis:
  • Yoğurt, oda sıcaklığında
  • Pide ya da ince dilimlenmiş bayat ekmek, mini baklava şeklinde kesilmiş ve fırında 7-8dk. kurutulmuş
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı su
  • 1 avuç ceviz
  • 1 dal taze kekik yoksa bir tutam kuru kekik
  • 1 tutam kimyon
  • 1 tutam pul biber
  • 1 tutam karabiber

YAPILIŞI:

Kıyma harçındaki tüm malzemeleri (zeytinyağı, tereyağı ve pırasalar hariç), büyük bir kaseye koyup güzelce karıştırarak dolma harcınızı hazırlayın ve dinlenmesi için bir kenara koyun.

''7-8 adet pırasayı 6-7 santim uzunluğunda kesin. Bir tencerede su kaynatın ve pırasaları bu suya atın ve 2-3 dakika pişirin. Ardından buzlu suya çıkartın. Bu şoklama işlemi ile içlerini daha rahat çıkartabileceksiniz. Pırasaların ortasına parmağınızla bastırın ve dışta iki kat kalacak şekilde ortalarını çıkartın. İri pırasalar seçerseniz dolmalarınızı daha rahat doldurabilirsiniz''.
Refika'nın pırasları dolmalık olarak nasıl hazırlayacağımızı anlattığı kısım. Bundan daha kolay bir yöntem var o da aldığınız pırasaları 1 gün dışarda bırakıp biraz kurumaya bırakmanız. Ben şahsen 2. yöntemi daha kolay buluyorum. Tek tek dolmalık pırasaları bir parmak boyu uzunluğunda kesip hazırladıktan sonra içlerini kıyma harçı ile doldurun. Alt ve üst kısmından yarım cm boşluk kalmasına dikkat edin ki harç pişince dışarı taşmasın.






Tabanı geniş bir tencereye dolmalarınızı yerleştirmeden önce pırasaların dolmalık olamayacak derecede ince olanlarından tencerenin tabanına bir kafes yapın ve zeytinyağını ekleyin. Dolmaları yatay ve sıkışık bir nizamda tencereye dizin. Üzerine 1 kaşık tereyağını koyup bir tabak kapatıp tencerenin kapağını örtün. Toplamda 1 saat pişirmek üzere kaynayana dek harlı ateşte sonra kısık ateşte pişirin.



Sosu:

1 tavaya zeytinyağı ve tereyağını eritip kızdırın ve salçaları ekleyip 1-2 çevirin.1 çay bardağı sıcak suyu ekleyip krema kıvamına gelene dek pişirin. İçine 1 avuç kadar iri dövülmüş ceviz ekleyin. Cevizi mutlaka ekleyin, yerken ağzınızda bir kıtırtı ve lezet patlamasını yapacak olan bu cevizidir.
Servis yapmadan önce oda sıcaklığında ılınmış olan yoğurdu iyice çırpıp krema gibi yapın. Servis yapacağınız geniş bir servis tabağına pideleri yerleştirip dolmanın suyuyla ıslatın.Üzerine dolmaları, dolmaların üzerine yoğurdu, en üste de cevizli salça sosunu dökün. Son olarak karabiber, kimyon, kırmızı pul biber ve kekiği de eklemeyi unutmayın.

İskender kebap havasında pırasa dolmanız hazır.
Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder