25 Şubat 2015 Çarşamba

LEVREKLİ KURUTULMUŞ DOMATES DOLMASI

Bir ara ot,meze, ara sıcak ne varsa hepsinden tariflerim olsun istiyordum. Tam da bu dönemde Behzat Şahin’in ”Cibalikapı Balıkçısı’ından” kitabını buldum. Cibalikapı Balıkçısı gerçek bir mekan, Haliç kıyısında bir restoran ve sahibinin aklına bu kitap fikri yine bir yemek masasında doğmuş…Kitaptan en severek yaptığım mezelerden biri ”Levrekli Kurutulmuş Domates Dolması”.



Domates kurusu iyisinden olmalı, çok tuzlu ve çok mayhoş olmamasını tercih ederim. İpek hanım Çiftliğinden aldığım kuru domatesler şahaneydi mesela…

MALZEMELER:
  • 2 tane 400 gr.lık levrek fileto-kuşbaşı doğranmış
  • Kurutulmuş domates-harca yetecek adette
  • 1/2 demet yeşil soğan-ince kıyılmış
  • 1/2 demet maydanoz-ince kıyılmış
  • 1/2 demet dereotu-ince kıyılmış
  • 1/2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1/2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı toz köri
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Tuz
  • Kürdan-domates adeti kadar



YAPILIŞI:

Kuru domatesler sıcak suda 10 dk kadar yumuşasın, sonra sudan çıkarıp suyunu süzdürün.
Bir tavada zeytinyağ ve tereyağını karıştırıp balıkları koyun, biraz karıştırın ve yeşillikleri ekleyin.
Pul biber, köri ve tuzunu verip, nar ekşisini ekleyin ve etler pişene dek çevirmeye devam edin.
Pişirme tamamlanınca başka bir kaba alıp soğumaya bırakın.
Soğuyan içi domateslerin içine doldurup kürdanla sabitleyin.
Nefis, hem de çok şık bir meze, özellikle konuklarınıza çıkarabileceğiniz türden!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder