25 Şubat 2015 Çarşamba

ENGİNARLI PİLAV


MALZEMELER:
  • 6 adet orta boy çanak enginar (üçgen küçük parçalara doğranmış)
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 6-7 yaprak taze fesleğen
  • 100 gr dolmalık fıstık
  • 2 bardak pirinç- önceden kaynar tuzlu suda yarım saat bekletilmiş ve duru su gelene dek yıkanmış
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 4 dal taze soğan-ince doğranmış
  • 1/2 demet dereotu-doğranmış
  • Tuz
  • Karabiber



YAPILIŞI:

Geniş tabanlı bir pilav tencerede zeytinyağını koyup doğranmış soğanları yumuşayana dek çevirin ve içine taze fesleğen ve dolmalık fıstıkları atıp biraz kavurun.
Küçük üçgen dilimlere doğranmış enginarları, limon kabuğu rendesini, karabiber ve kuru naneyi ekleyip biraz daha kavurun.
Enginarlar hafif yumuşayınca pirinci ekleyip güzelce karıştırın . 1-e-1 kaynar su ve tuzunu koyup kapağını kapatın.Ateşin altını kısıp pilav suyunu çekene dek pişirin.
Üstü göz göz olmuş pilavı, en minik ocakta ve en kısık ateşte kapağının altına bir mutfak havlusu koyarak bir 20 dk kadar demlenmeye bırakın.
Demlenmiş pilavı geniş bir kaba aktarıp taze yeşil soğan ve dereotuyla güzelce karıştırın.
Yerken üstüne limon rendesi yapabilir, limonya sıkabilir ya da soya sosuyla deneyebilirsiniz.



NOT: Enginarlı pilav “Kulaktan Dolma Tarifler” in sahibi Şemsa hanımın, aynen anlattığı gibi; ''yediklerim-içtiklerim-pişirdiklerim, gramsız, kulaktan dolma'' şeklinde anlattığı tariflerinden biri. Burada sadece kendime göre ayarladığım malzeme miktarlarını belirledim.


******************************************************************************

ALTERNATİF KOLAY TARİF

MALZEMELER: 
  •  10 tane küçük boy çanak enginar
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1,5 bardak soğuk su
  • 1/2 limonun suyu
  • 3 dal yeşil soğan
  • 1/2 demet dereotu
  • Tuz 
YAPILIŞI:
Geniş tabanli bir tencereye enginarları dizin.
Pirinci güzelce yıkayın. Soğan ve dereotunu kıyıp pirinçle karıştırın ve enginarların üzerine dökün.
Su + Zeytinyağı+ limon+ Tuz karıştırıp enginarların üzerine dökün.
Açık ateşte kaynayncaya dek bekle sonra en kısık ateşe alıp kapağını ört suyunu çekene dek pişsin. 20 dk dinlendirip yerken üzerine dereotu ve limon ekleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder